Du kan få dybtrukket mange forskellige slags metalemner. Metoden bliver ofte brugt til at lave beholdere, f.eks. kopper og skåle.
Dybtræksprocessen starter ved at lægge en metalplade i en hydraulisk dybtrækspresse. Ved hjælp af et højt trykt bliver metalpladen presset ud i den ønskede form. Processen er hurtig, så der går ikke langt tid før du står med det færdige dybtrukne emne.
Alle metaller kan dybtrækkes. Faktisk er det at foretrække hvis du arbejder med et af de dyrere metaller, f.eks. aluminium. Mere om det senere.
Fordele og ulemper ved dybtræk
Sparer dig for materialeomkostninger
Modsat andre metoder der giver lignende produkter, f.eks. drejning, er dybtræk en spånløs proces. Det betyder at der ikke opstår overskydende materiale. Alt metal bliver udnyttet.
Det er især en fordel hvis du producerer i nogle af de dyrere metaller. Jo mindre materialespild, desto mindre metal og i sidste ende færre omkostninger.
Høj overfladekvalitet
Ved dybtræk bliver metallet ikke varmet op. Det har sine fordele. Det gør nemlig at overfladen bliver helt glat uden gløder og gnister fra varmen.
Så ikke nok med at overfladen bliver pæn, den bliver også af højere kvalitet end ved de processer hvor metallet opvarmes.
Højt energiforbrug
Den hydrauliske dybtrækspresse er forholdsvis energikrævende. For at kunne presse det kolde metal til den ønskede form bliver der brugt en stor mængde energi.
Prismæssigt bliver det høje energiforbrug dog oftest opvejet af det lave metalspild.
Dit dybtrukne emne
Skal du have dybtrukket dine metalemner?